Nieuws

Er is altijd wel wat te vertellen over De Haardstee. Volg het nieuws op de voet!

01/07/2024

"Open Haard" is van start gegaan!

​Vanaf juli 2024 gaat het écht beginnen! Voor de cliënten van De Haardstee worden er cursussen en workshops georganiseerd. De "Open Haard" is ontstaan bij het beste idee van De Haardstee. Sterker nog, het idee werd derde! De bedenkers werden voorzien in wat ze nodig hadden en er werd proefgedraaid.

Lees meer
12/06/2024

Een geslaagde Open Dag!

​Na succesvolle andere jaren, heeft ook dit jaar De haardstee haar deuren weer geopend voor cliënten die op de wachtlijst staan, hun verwanten en professionals. Op 11 juni kon men op voorkeurs locatie(s) langs gaan om sfeer te proeven, kennis te maken, vragen te stellen enzovoorts.

Lees meer
12/06/2024

Hoog bezoek! en status is gratus

Door jos: Status is gratus We hadden hoog bezoek. Tenminste zo voelt dat als wethouders de moeite nemen om bij jou op werkbezoek te komen Zo was het ook afgelopen woensdag 12 juni.

Lees meer
29/05/2024

De Haardstee zoekt Directeur-bestuurder

​Wij zijn op zoek naar een nieuwe directeur-bestuurder.

Lees meer
13/05/2024

Het beste idee van de Haardstee 4: De Bussen!

| En dan hadden we nog de ideeën van Ruben, Richard en Marije! De aanschaf van een bus voor de hele Haardstee. Een prachtig idee om het zo voor iedereen mogelijk te maken de bus te pakken waar nodig.

Lees meer
16/04/2024

Klussenbus "on the roll" met gesponsord gereedschap als start.

Weten jullie het nog? Winnaar nummer 2 van het Beste idee van de Haardstee waren Rob en Robin met het idee om een klussenbus in te gaan zetten om samen met cliënten en vrijwilliger klusjes te gaan doen op locaties van De Haardstee. Inmiddels is er aan dit idee vormgegeven en kunnen we melden dat:

Lees meer
16/04/2024

Stichting "Vrienden van De Haardstee" omarmt "Open Haard" en Cliëntenvereniging!

Stichting Vrienden van De Haardstee wil het werk van De Haardstee bevorderen en de activiteiten steunen. Zij werven fondsen voor projecten van De Haardstee bij vermogensfondsen, particulieren en ondernemingen. Alle fondsenwervende activiteiten zijn erop gericht om cliënten van De Haardstee deel te laten nemen aan de maatschappij, meer grip te laten krijgen op hun leven, sterker in het leven te staan en minder afhankelijk te worden van anderen.

Lees meer
09/04/2024

Week van de overgang

Deze week is het de week van de Overgang. Al eerder heeft hier een stukje over gestaan op HSO met daarin de aankondiging van de training: Weinig energie?....Misschien zijn het je hormonen? Afgelopen maandag gaf Astrid de Bruijn deze training voor een volle klas. Met een heldere uitleg over hoe het nou werkt met al die hormonen en wat je zelf nog kan doen om de aanjagers wat minder hard te laten werken met name op het gebied van voeding, wist ze de aandacht van de klas op humoristische wijze vast te houden.

Lees meer
03/04/2024

Kletspot en lekkers voor alle woonlocaties voor de "week van autisme"

En omdat dit de week van autisme is verrassen we vandaag alle woonlocaties met een leuke kletspot en heerlijke zoete lekkernijen. Zoet en zout heeft zich gister helemaal het nona gebakken, dus onze dank is verpletterend……. Wat een werk is dat geweest.

Lees meer
02/04/2024

2 april Wereld Autisme dag met cabaret duo "PRIKKELVIS"!

Van 30 maart tot 6 april staat de wereld stil bij autisme, een periode die De Haardstee aangrijpt om extra aandacht te schenken aan dit onderwerp. Veel van onze cliënten leven dagelijks met de uitdagingen en unieke perspectieven die een vorm van autisme, of ASS, met zich meebrengt. Het belang van begrip en bewustwording rondom autisme kan dan ook niet genoeg benadrukt worden vinden wij.

Lees meer
01/04/2024

Cliëntenvereniging ontvangt 1000,- van Katwijkse mannenkoren!

​Op 1 maart hebben Wendy, Donovan en Petra een presentatie gegeven over De Haardstee in een kerk in Katwijk voor zo'n 300 mannen. Daarna is er een inzameling gehouden voor de cliënten vereniging en 1000 euro opgehaald. Hier gaan we wat leuks mee doen!

Lees meer
28/03/2024

Ken je dat: op z’n Cruyffs; da’s logisch?

1 maart jl. hadden we met De Haardstee een prachtige bijeenkomst met als titel: Het beste idee van De Haardstee 12 inschrijvingen Een geweldige middag en avond

Lees meer
28/03/2024

Kennis cafés

Er staan en stonden weer leuke kenniscafés gepland. Hoe gaat dat nou in z'n werk? Ieder kennis café heeft een eigen invulling en de medewerkers die te maken hebben met de betreffende thema's werden van harte uitgenodigd zich aan te melden voor deze kennis cafés. Door het bijwonen van deze ochtenden hopen we de zelforganisatie van de teams te stimuleren en daarmee ook de kwaliteit van zorg voor de cliënten nog beter te maken. D onderwerpen zijn bijvorbeeld: medicatie, praktijk en werkbegeleiders, facilitair, personeelszorg en financiën.

Lees meer
28/03/2024

Het is weer lente! Op naar Theehuis "De trotse Pauw"

En natuurlijk ga je dan met je kinderen of kleinkinderen even naar de kinderboerderij  in de Merenwijk. Daar vind je ook ons Theehuis "De Trotse Pauw" Een gezellige horecagelegenheid met een mooi terras, waar je lekker even wat kan eten en drinken. Parkzicht 100, 2317 RH Leiden

Lees meer
14/03/2024

Smaakwerk, Zoet en Zout en Theehuis in het zonnetje gezet door het MT!

Het managementteam (MT) heeft afgelopen donderdag op bijzondere wijze haar waardering laten blijken aan het team van Maatwerk en dan met name Zoet en Zout en het Theehuis de trotste Pauw! Vorig jaar stonden zij namelijk garant voor alle lunches tijdens de SAMEN-trainingen. Een enorme klus voor hen, maar superlekker voor de aanwezige cursisten. Het werd dan ook ontzettend gewaardeerd!

Lees meer
01/03/2024

And the winner is...... Kiki Paauw met de hondenuitlaatservice!!!

Wat een avond wat dat! Zoveel mensen, zoveel Piches, zoveel gezelligheid! Heerlijk eten en goede muziek, De topper van de avond was Kiki Paauw! Met overduidelijk meerderheid van stemmen werd zij nummer 1 met haar idee een hondenuitlaatservice te gaan opstarten voor en door cliënten.

Lees meer
27/02/2024

Nieuwe trainers SAMEN een feit!

De meeste collega's hebben dit jaar de training 'SAMEN’ gevolgd. De training wordt een vast onderdeel van het inwerkprogramma en gaat in het vervolg gegeven worden door eigen medewerkers, hoe mooi is dat? In het kader van 'SAMEN’ weten wij tenslotte hoe het is en hoe we het willen bij De Haardstee!

Lees meer
28/12/2023

Leuke weetjes!

Men zit niet stil bij De Haardstee! Zo werd er door medewerkers en cliënten geklommen in het klimbos bij de Vlietlanden ( stelletje durfallen......Zag er best moeilijk uit) Waren er gezellige afscheidsrecepties, een kerstborrel met BBQ en Karaoke, werd er een ludieke oproep gedaan voor nieuwe aanwas cliënten bij de Marekantine en de Haardstal

Lees meer
28/12/2023

Er wordt aan de weg getimmerd!

Met trots lieten wij onszelf aan de buitenwereld zien, want wij mogen er zijn en dat mogen mensen weten! Zo reden er bussen in Leiden rond met prachtige beeldmateriaal, gemaakt door reclamebureau Beeldr, van de Haardstee rond. Er stonden borden aan de weg met aandacht voor onze vacatures en er verscheen een artikel indebuurt Leiden:

Lees meer
27/12/2023

2023 in het teken van SAMEN!

In de afgelopen maanden hebben onze medewerkers deelgenomen aan de inspirerende SAMEN-training, een reis die niet alleen kennis heeft vergroot, maar ook een golf van positieve verandering heeft gebracht getuige het medewerkerstevredenheid onderzoek van 2023. Daar zijn we trots op! Het traject SAMEN is een reactie op de ontwikkelingswensen die uit het medewerkerstevredenheid onderzoek van 2022 naar voren zijn gekomen, zoals het behouden van betrokkenheid en kleinschaligheid, meer scholing op GGZ problematiek, en het vergroten van autonomie en beslisruimte.

Lees meer
23/12/2023

Fijne Kerstdagen!

Woon je in Leiden of daarom heen, zal het je niet ontgaan zijn: De Haardstee voert campagne! Er rijden bussen met de foto van hiernaast, er staan reclameborden aan de kant van de weg en er staat een stukje op “indebuurt Leiden” over de Haardstee.

Lees meer
21/12/2023

Uitslag medewerker onderzoek

Goede resultaten vanuit het medewerker onderzoek! Met maar liefst 109 medewerkers die hun mening hebben gedeeld zijn we trots dat de algehele tevredenheid op alle fronten omhoog is gegaan. Het onderzoek richtte zich op de thema’s waar we nu mee bezig zijn zoals autonomie, bevlogenheid, werkgeverschap met daarbij de kernwaarden van De Haardstee: betrokkenheid, praktisch, open en ontwikkeling.

Lees meer
09/11/2023

Geweldig nieuws!

Op 29 augustus ontving de locatie Witte Singel een onverwacht bezoek van de IGJ, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Onlangs ontvingen we daarover een schitterend rapport waaruit blijkt dat wij voortdurend streven naar kwaliteit en toewijding aan onze cliënten. Het laat ook zien dat we als zorgorganisatie een hele hoop zaken goed op orde hebben en daar zijn we trots op!

Lees meer
11/09/2023

Stoppen met app signaLEREN

Vanwege het gebrek aan updates is besloten op per 1 oktober 2023 te stoppen met het aanbieden van de app signaLEREN. De gebruikers zijn via de begeleiding hierover geïnformeerd.

Lees meer
05/09/2023

Mare Kantine

De leer-werkplekken van Maatwerk zijn uitgebreid met de Mare Kantine. Een mooie aanvulling op ons aanbod van arbeidsmatige dagbestedingsplekken.

Lees meer
31/08/2023

Een mooi resultaat

​Stel je komt als net 18-jarig meisje binnen bij een pittige groep van het Trainingshuis. Natuurlijk moet je jezelf aanpassen en wennen. Je gooit alle remmen los en gaat alle grenzen over. Hoe knap is het dat je dan na een periode van los gaan en veel gesprekken met de begeleiding uiteindelijk de knop kan omzetten. Je hebt een baan gevonden die je leuk vindt en volhoudt. Je kunt relaties aangaan zonder al te veel problemen en je bent zo gegroeid dat je na een periode van ongeveer twee jaar zelfstandig kunt gaan wonen in een huis van SHWJ. Als dit geen succes is!

Lees meer
28/08/2023

We voelen ons bevoordeeld!

De lijnen zijn kort en we kennen elkaar, we willen die kleinschalige organisatie blijven en niet verder groeien. In zijn blog vertelt Jos waarom we ons bevoordeeld voelen.

Lees meer
15/08/2023

Twee geslaagde uitjes!

Met een BBQ en een feest in Katwijk kan de Cliëntenvereniging van De Haardstee terugkijken op twee geslaagde evenementen, of zoals zij het noemen 'uitjes'. De Cliëntenvereniging organiseert bewust verschillende activiteiten zodat er voor ‘elk wat wils’ tussen zit en waarbij iedereen welkom is.

Lees meer
26/06/2023

Feest van inclusie en gezelligheid

​Waar ga je aan meedoen? De pleurbakkentocht? Of een ander die vroeg wat een prullenbakkentocht inhield en of dat iets met schone buurt of milieu te maken had.. Rare jongens die Leienaren dat is wel weer duidelijk. Wat gaan ze met duizenden en duizenden zwaaien naar raar opgetuigde platbodems met veel herrie en bijzondere types aan boord?

Lees meer
20/06/2023

Jaaroverzicht 2022

De Haardstee maakt geen apart jaarverslag, maar legt verantwoording af door het publiceren van de cijfers in de Jaarrekening 2022 en middels een uitgebreide rapportage, die volgens de richtlijnen van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg is opgesteld. In dit Kwaliteitsrapport 2022 wordt onder andere verslag gedaan over de wijze waarop wij de begeleiding hebben vormgegeven voor alle cliënten, zowel vanuit de Wlz als de Wmo en hoe wij onze medewerkers stimuleren in hun ontwikkeling. Het Jaaroverzicht 2022 is een samenvatting van beide publicaties.

Lees meer
19/06/2023

SAMEN over eigenaarschap

Het is niet gebruikelijk om op onze website te berichten over interne ontwikkelingen. Voor het traject SAMEN over eigenaarschap maken we graag een uitzondering! Uit het medewerkerstevredenheidonderzoek in 2022 kwam naar voren dat medewerkers het prettig vinden dat De Haardstee ontwikkeling van medewerkers en teams actief stimuleert. Dit sluit goed aan bij onze missie om te blijven investeren in onze medewerkers.

Lees meer
15/06/2023

Open dag = kennismaken

​Met meer dan 60 aanmeldingen voor de open dag op 13 juni kunnen we stellen dat het houden ervan tegemoetkomt aan een behoefte. Voor mensen die op onze wachtlijst staan voor de begeleid wonen locaties en voor zogeheten verwijzers in gemeente Leiden e.o. die wel eens een kijkje wilden nemen op bepaalde locaties. Ook voor een aantal dagbestedingslocaties was interesse om te horen wat de mogelijkheden zijn bij onze arbeidsmatig leer-werkplekken.

Lees meer
06/06/2023

Frits Schrijver

​We hebben het bericht gekregen dat op 25 mei jl. Frits Schrijver is overleden. 13 jaar geleden is Frits Schrijver met pensioen gegaan. De Haardstee is lang geleden ontstaan onder zijn bezielende leiding.

Lees meer
01/06/2023

Hoe kunnen we jouw leefwereld nog ietsje groter maken?

​Als persoonlijk begeleider is Alex Brittijn hier dagelijks mee bezig. Sámen met zijn cliënten. Want dat cliënten hun eigen leerdoelen kiezen is een belangrijk uitgangspunt van De Haardstee. Ook zijn eigen ontwikkeling staat niet stil. Op dit moment volgt hij samen met 2 collega’s de cursus Brain Blocks ​(Klik hier voor het volledige artikel dat geschreven is voor het magazine van MediVacature). Alex:

Lees meer
28/03/2023

Interne jobcoach

Een mooie ontwikkeling binnen De Haardstee is de trajectbegeleiding van onze cliënten die een vraag of een wens hebben op het gebied van dagbesteding, vrijwilligerswerk en/of betaald werk. Sinds februari is Jolanda, persoonlijk begeleider bij Maatwerk, ook bereikbaar als interne jobcoach. De interne jobcoach heeft als taak om cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden binnen het werktraject.

Lees meer
28/03/2023

Open dag

​‘Kan ik de locatie eens zien, kan ik een appartement bekijken?’, zijn de meest gestelde vragen bij inschrijving op onze wachtlijst voor begeleid wonen. Begrijpelijk, want je bent nieuwsgierig waar je eventueel komt te wonen. Vanwege privacy van onze cliënten doen we dit niet, maar 1 of 2 keer per jaar organiseren we een open dag om tegemoet te komen aan de wens om locaties te bekijken.

Lees meer
28/03/2023

Gewoon is gewoon goed!

Deze 1e nieuwsbrief van 2023 staat vol met ontwikkelingen binnen De Haardstee. Jos had niet zo veel inspiratie, maar dat geldt niet voor alle mooie dingen waar we mee bezig zijn met natuurlijk als rode draad: aandacht, geduld en hart voor de mensen die we begeleiden!

Lees meer
09/03/2023

Een gezonde levensstijl en daginvulling

Een van de thema's in ons jaarplan 2023 is extra aandacht besteden aan een gezonde levensstijl van cliënten, zonder daarin betuttelend te zijn. We gaan cliënten niet voorschrijven wat gezond is en wat ze moeten doen of laten. Wij denken een gezonde levensstijl te stimuleren door leuke dingen met elkaar te doen en in te steken op passende (dag)activiteiten. Een voorbeeld hiervan is sporten onder leiding van de 'sportjongens' van Pro-Fit Sports.

Lees meer
23/02/2023

Workshop naaien bij Maatwerk

Om de week wordt door Maatwerk (dagbesteding en werk) op woensdag een workshop naaien georganiseerd onder leiding van een naailerares. Vind je het leuk om te leren omgaan met een naaimachine, patronen uit stof te knippen, mooie dingen te maken in een rustige omgeving? Misschien is deze workshop dan iets voor jou.

Lees meer
12/01/2023

Bereikbaarheid kantoor Oude Herengracht

Vanaf 23 januari is het parkeerterrein van kantoor Oude Herengracht niet bereikbaar met de auto. Gemeente Leiden is bezig met een herinrichting van wegen en straten in de buurt van ons kantoor. Kabels en leidingen worden vervangen en de bestrating wordt vernieuwd.

Lees meer
09/01/2023

HKZ certificaat verlengd

In december 2022 vond de jaarlijkse HKZ audit plaats. Dit is heel goed verlopen, ons HKZ certificaat is weer verlengd. De auditoren hebben verschillende locaties en teams bezocht en gesproken met onder andere een afvaardiging van de Cliëntenraad en de Ondernemingsraad.

Lees meer
22/12/2022

Jouw nieuwe werkplek in 2023?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe Haardstee'ers, want we groeien en soms gaat een collega op een andere plek werken of heel heel soms gaat iemand weg.

Lees meer
20/12/2022

Cliëntenportaal Caren

In januari 2023 informeren wij onze cliënten over de mogelijkheid om hun cliëntdossier bij De Haardstee in te zien. Dit biedt hen de mogelijkheid om te lezen wat is gerapporteerd door de begeleiding of te bekijken wat is afgesproken in het ondersteuningsplan.

Lees meer
19/12/2022

Fijne feestdagen

Hassnia, Jennegien, Piet en Ysa hebben dit jaar onze kerstkaarten ontworpen. Vier mooie kaarten die naar onze cliënten, onze medewerkers en onze externe partners zijn verstuurd. Wij wensen iedereen fijne dagen toe en een goed nieuwjaar.

Lees meer
19/12/2022

Zo weten we wie we willen zijn!

Met een mooie uitspraak neemt Jos Driesprong ons mee naar waar De Haardstee vandaan komt, wat belangrijk is en wie we wel en niet willen zijn! Fijne feestdagen gewenst.

Lees meer
13/12/2022

Nieuwe locatie in Boskoop

Vanaf 1 januari 2023 hoort locatie Boskoop bij De Haardstee. Op deze locatie wonen 10 cliënten die overwegend te maken hebben met een autisme spectrum stoornis.

Lees meer
14/09/2022

Familiedag Witte Singel

Locatie Witte Singel heeft eind augustus zijn jaarlijkse familiedag gehouden. Iedereen was blij dat dit weer georganiseerd kon worden. Je kon merken dat men het gemist had; het was als vanouds gezellig.

Lees meer
14/09/2022

Alles wat je aandacht geeft, groeit ...

Ook in deze derde digitale nieuwsbrief geeft Jos Driesprong een inkijkje wat hem zoal bezig houdt. Iets met een warme zomer, een koffer die kwijt was, herfst die in aantocht is en over een glas dat half vol zit. Veel leesplezier met nummer 3-2022.

Lees meer
06/09/2022

Lunchcafé Pop In

​Op 2 september is in het Pop-Up Museum de Kopermolen een lunchcafé geopend: Pop In. Het lunchcafé is een samenwerking tussen De Haardstee, Cardea en Van der Vorm Vastgoed. De Haardstee heeft hier leerwerkplekken voor

Lees meer
25/08/2022

Leids Amateur Festival

Op zondag 4 september is De Haardstee vertegenwoordigd door Maatwerk! Kinderboerderij Merenwijk pakt op die dag extra uit met diverse activiteiten en zorgt de Trotse Pauw voor (gratis) knutselen, worden er verse pannenkoeken gebakken en wordt eigen kunst uit winkel de Pauwenveer verkocht.

Lees meer
28/07/2022

Digitale open dag in september

Op donderdag, 29 september organiseert de afdeling zorgbemiddeling voor de tweede een digitale open dag voor belangstellenden. Voor de zekerheid weer een digitale versie om te voorkomen dat een fysieke versie vanwege corona niet door kan gaan. Het is dit keer op een doordeweekse dag om onder andere zorgaanbieders, zorgadviseurs de gelegenheid te geven om aan te sluiten.

Lees meer
28/06/2022

Omdat het mot

​Aanbesteden is hot. Aanbesteden is niet ons dagelijks werk en zeker niet onze missie. Omdat we graag ondersteuning willen blijven bieden aan cliënten in Holland Rijnland, doen we mee aan aanbestedingen. En dat is voor een zorgorganisatie als De Haardstee geen sinecure. Ons dagelijks werk is samen met onze cliënten ...

Lees meer
28/06/2022

BBQ

​De Haardstee heeft een cliëntenvereniging. Een vereniging voor en door cliënten, ondersteund door een paar medewerkers. Het ontstaan ervan is bijzonder: De cliënten hoorden van de personeelsvereniging waar je als medewerker lid van mag zijn als je dat wilt. Deze vereniging zorgt voor leuke ...

Lees meer
28/06/2022

Bezoek zorgkantoor Zorg en Zekerheid

​Op 18 mei 2022 zijn Annebel Weisman en John Aarts van zorgkantoor Zorg en Zekerheid op bezoek geweest. Zij waren nieuwsgierig naar de nieuwe locaties Kanaalpark in Leiden en De Plataan in Leiderdorp. Cliënten en medewerkers ontvingen Annebel en John, hun verhalen met hen gedeeld en ze een rondleiding gegeven. Prachtig om te zien dat ons zorgkantoor graag wil weten wat er speelt op locaties, in levens van cliënten van De Haardstee en wat de uitdagingen zijn voor ons als medewerkers en als organisatie.

Lees meer
21/06/2022

Nog even terugkijken op 2021

De Haardstee maakt geen apart jaarverslag, maar legt verantwoording af door het publiceren van de cijfers in de Jaarrekening 2021 en middels een uitgebreide rapportage, die volgens de richtlijnen van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg is opgesteld.

Lees meer
21/06/2022

Cliëntdossier in Ons®

De Haardstee werkt sinds december 2021 met Ons® van Nedap Healthcare. Ons® is een elektronisch cliënt dossier (ecd). In Ons® is alle zorginhoudelijk en administratieve informatie over een cliënt opgeslagen. Medewerkers werken dagelijks met dit systeem waarin het ondersteuningsplan, doelen en afspraken,

Lees meer
20/06/2022

Een feestelijk moment

Maandag 13 juni 2022 hebben woningcorporatie Ons Doel en De Haardstee de huurcontracten van locaties Bonaireplein, Pieter de la Courtstraat (Trainingshuis) en de Willem Klooslaan voor de komende jaren verlengd.

Lees meer
24/03/2022

Nieuwe leer-werkplek geopend

Maatwerk (dagbesteding en werk) heeft een nieuwe leer-werkplek: de Kopermolen. Deze leer-werkplek bevindt zich in het winkelcentrum de Kopermolen in de Merenwijk: Standerdmolen 35 – Leiden. Cliënten leren hier om de webshop Hand Hout & Hart bij te houden (foto’s maken, bestellingen klaarmaken en zo nodig ook bezorgen). Bezoekers kunnen in de ruimte even bijkomen met een kopje koffie en huisgemaakt gebakje van het winkelen en informatie vinden over ...

Lees meer
24/03/2022

We gaan weer OPEN

​We hebben, in ieder geval voorlopig en hopelijk definitief, corona-maatregelen achter ons gelaten. Populair roepen we dan met elkaar; “we gaan weer helemaal open”. Als ik op me in laat werken wat we hier mee zeggen dan schrik ik een beetje. Die maatregelen die we hadden, zijn inmiddels soms gewoontes geworden. Gewoontes blijven hangen en zitten soms in de weg. Wel een hand of niet? Een kus op de wang als ...

Lees meer
23/03/2022

Digitale open dag

Vaak krijgen we bij inschrijving op onze wachtlijst voor begeleid wonen de vraag of een woonlocatie bekeken kan worden. Vanwege de privacy van onze cliënten, maar ook omdat het gezien het aantal inschrijvingen ondoenlijk is, kunnen we aan die vraag niet voldoen. Ook omdat niet altijd duidelijk is welke locatie(s) het beste past bij iemand. Bij de uiteindelijke intake geven we wel altijd een beeld van de locatie en het beschikbare appartement of de kamer (Bij de intake weten we vaak niet welk appartement en we hebben niet van alle appartementen foto’s.). 9 april ...

Lees meer
16/03/2022

Nieuwe locatie in Roelofarendsveen

Onder het motto aandacht, geduld en hart voor de mensen die we begeleiden opent De Haardstee medio 2022 een nieuwe locatie in Roelofarendsveen: de Kerkweg. De gemeenten in Holland Rijnland hebben afspraken gemaakt over de realisatie van kleinschalige vormen van opvang met als doel kwetsbare mensen zoveel mogelijk te laten wonen en deelnemen aan de lokale samenleving. De uitbreiding naar Roelofarendsveen past dan ook prima in dat kader.

Lees meer
01/03/2022

Uitslag cliëntervaringsonderzoek bekend

Vanuit het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg wordt van ons gevraagd om minimaal eens per 3 jaar een extern cliëntervaringsonderzoek (ceo) uit te voeren, daarbij gebruikmakend van één van de instrumenten vanuit de waaier van de VGN. In 2017 is het laatste onderzoek uitgevoerd, mede door de coronacrisis is in november 2021 het nieuwe onderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn bekend:

Lees meer
21/12/2021

Hoor jij er bij?

Met de vierde digitale nieuwsbrief sluiten we het kalenderjaar 2021 af. Met een blog van Jos, een mooi verhaal over Richard, een bericht vanuit locatie Korte Langestraat over samen vergaderen en een inspirerend verslag over voldoende bewegen!

Lees meer
13/12/2021

Podcast 'Puur met Petri'

​In de nieuwe podcastserie ‘Puur met Petri’ gaat professor Petri Embregts op zoek naar wat het betekent om te leven met een verstandelijke beperking, of om een kind te hebben met een verstandelijke beperking. In drie afleveringen vertellen Gijs Wanders, Ellis Jongerius en Marike van Weelden openhartig over hun persoonlijke ervaringen.

Lees meer
07/12/2021

Goed bezig!

​Een van de tips voor gezond leven is om voldoende te bewegen. En dat doen we! Wat in januari gestart is op locatie Bonaireplein verspreidt zich als de spreekwoordelijke olievlek uit over andere locaties: Op woensdagmiddag gooien cliënten van Bonaireplein onder vakkundige leiding van de Jeroen en Kevin van Pro-Fit Sports de spieren los en werken ze aan hun lenigheid en balans, op locatie Korte Langestraat heeft een aantal cliënten zich als doel gesteld om ...

Lees meer
02/12/2021

Wij denken heel graag mee!

Op locatie Korte Langestraat wordt regelmatig een bewonersvergadering gehouden. Cliënten en het team van de begeleiding hebben spelregels met elkaar afgesproken om de vergaderingen zo goed mogelijk te laten verlopen. Hassnia en Rick leggen de spelregels uit:

Lees meer
27/10/2021

Hugo de Grootstraat heropend

​Na een grondige opknapbeurt waarbij de 20 appartementen opnieuw zijn geschilderd en gestoffeerd zijn we per 1 september een nieuwe locatie gestart op een bestaande plek: Hugo de Grootstraat. Ook het steunpunt kreeg een make-over. Dit grandioze moment konden we natuurlijk niet stil voorbij laten gaan.

Lees meer
26/10/2021

Hoe woon jij?

In deze nieuwsbrief kun je lezen van nieuwe locaties die De Haardstee heeft mogen openen met haar cliënten. Prachtige nieuwe plekken waar we vertrouwde zorg bieden aan mensen die op de wachtlijst stonden en nu (eindelijk) aan de beurt zijn. Én prachtige nieuwe plekken waar cliënten die al bij ons woonden naar toe zijn verhuisd.

Lees meer
26/10/2021

Locatie Plataan gestart

Onlangs ondertekenden wethouder Daan Binnendijk van gemeente Leiderdorp, directeur-bestuurder Jos Driesprong van De Haardstee en directeur-bestuurder Chrétien Mommers van woningcorporatie Rijnhart Wonen, de samenwerkingsovereenkomst voor de eerste Beschermd wonen locatie van Leiderdorp: De Plataan.

Lees meer
26/10/2021

Webshop.dehaardstee.nl live!

Sinds deze week is de nieuwe leer-werkplek Hand, Hout, Hart van onze dagbesteding in de lucht. Het is een webshop waar de producten van de andere leer-werkplekken verkocht worden.

Lees meer
26/10/2021

Locatie Kanaalpark officieel geopend

Op woensdag 13 oktober werd de nieuwe woonlocatie Kanaalpark in Leiden officieel en op feestelijk wijze geopend door Green Real Estate BV, de ontwikkelaar van het appartementencomplex. De bewoners verrichtten samen met Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte en Wonen de openingsceremonie.

Lees meer
20/10/2021

Van afvalhoop naar bbq

Jarenlang was de gezamenlijke tuin van locatie Willem Klooslaan geen gezamenlijke tuin. Gras zo hoog dat je er in kon verdwalen met rondvliegende lege verpakkingen of acht families wespen en vliegen die heerlijk bezig waren met afvalverwerking. Tijd voor een positieve verandering. Een mooi bericht over het realiseren van wensen en hulp vragen!

Lees meer
19/10/2021

Samen ervaring opdoen met de app signaLEREN

Isabel vindt het prettig dat ze zelf kan kiezen wat in de app staat. “Spelletjes en muziek die ík leuk vind en foto’s van de hond. Als ik me niet fijn voel of me verveel, ga ik foto’s kijken en muziek luisteren. En dat helpt.”

Lees meer
14/10/2021

De Haardstee in het straatbeeld

Heb je ze al gespot? We zijn hard opzoek naar nieuwe medewerkers en zijn daarom een wervingscampagne gestart.

Lees meer
24/06/2021

Jaarplan 2021 en Jaaroverzicht 2020

Ons MeerJarenBeleid is op basis van een aantal gespreksrondes met een brede groep medewerkers tot stand gekomen, waarbij de ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie zijn meegenomen. De thema’s voor 2021 kunt u terugvinden op de pagina organisatie/MeerJarenBeleid en Jaarplannen.

Lees meer
10/06/2021

We hebben het goed met elkaar

Werken in de zorg is natuurlijk het mooiste dat er is! En dubbel zo mooi als er voor je geklapt wordt en je bonussen toegezegd krijgt. Bij De Haardstee werken is voor veel collega’s ook het mooiste wat ze zich hadden kunnen voorstellen. Tegelijkertijd is het werken in de zorg, ook bij De Haardstee best pittig.

Lees meer
07/06/2021

We gaan verhuizen!

De verhuizing van de cliënten die nu op de locaties Hugo de Grootstraat en Molensteeg wonen, naar de nieuwbouw op het Kanaalpark, komt steeds dichterbij. Eind juni wordt locatie Kanaalpark opgeleverd en kort daarna verhuizen de eerste cliënten naar een prachtig nieuw appartement.

Lees meer
03/06/2021

Een beschermd thuis

​In april 2021 is de pilot Een beschermd thuis gestart. Een beschermd thuis is een intensief zorgaanbod van ambulante begeleiding met 24/7 bereikbaarheid om zelfstandig wonen mogelijk te maken. Het aanbod vormt een schakel tussen intramuraal Beschermd wonen en een lichtere vorm van Beschut wonen. Om in aanmerking te komen voor deze pilot moeten mensen voldoen aan een aantal criteria. Een daarvan is dat men in het dagelijks leven hinder ervaart van een psychische kwetsbaarheid en/of psychosociale problematiek.

Lees meer
18/05/2021

Duurzaam bezig

De damwand van ons kantoor aan de Oude Herengracht was dringend aan vervanging toe. Na enig speurwerk door de coördinator huisvesting & onderhoud is een duurzame oplossing gevonden waarvoor geen bomen uit het tropisch regenwoud hoeven te worden gekapt. De aannemer heeft de werkzaamheden aan onze kade verwerkt in een 'heus' promotiefilmpje.

Lees meer
29/03/2021

Zelf stress verminderen met de app SignaLEREN

Stress herkennen is vaak moeilijk. Hoe fijn zou het zijn als dat wel lukt! En als je dan direct iets kunt doen wat helpt. De pilot met de app SignaLEREN is gestart. Gedurende een aantal maanden testen verschillende cliënten de app uit. Signaleringscoaches Coriena en Zoe vertellen over het proces om deze app uit te proberen.

Lees meer
29/03/2021

Hier ben ik geworden wie ik graag wil zijn

In een persoonlijk verhaal vertelt een cliënt over de weg die hij heeft afgelegd om van begeleid wonen op locatie Willem Klooslaan straks te verhuizen naar een eigen appartement.

Lees meer
18/03/2021

Ontdekdezorg

Loop je met de gedachte om jouw loopbaan een andere richting te geven? Misschien denk je aan werken in de zorg met mensen met een verstandelijke beperking. Laat je inspireren door twee collega's die die stap hebben gezet. Op onze pagina met Verhalen van ... vind je verhalen van medewerkers die je voor gingen, zoals Robin die zegt: 'zinvol werk geeft voldoening'.

Lees meer
09/03/2021

17 miljoen ...

We hebben het vaak over 17 miljoen bondscoaches als we het hebben over het Nederlands voetbalelftal. Iedereen vindt er wat van en iedereen heeft er verstand van. Wie moet er spelen, wie moet op de reservebank, wie hoeft er niet eens ...

Lees meer
24/02/2021

Trompenburg bestaat een jaar!

Een jaar geleden zijn we vanuit locatie Morspoort gestart met locatie Trompenburg. Zoals je op de foto kunt zien een mooie, rustige en groene laan in Oegstgeest; winkelcentrum Lange Voort is om de hoek.​ De eerste twee cliënten konden nog nét voor de eerste lockdown ...

Lees meer
09/02/2021

De meesterbakkers van Zoet&Zout

Op 8 februari zond radio Sleutelstad een interview uit met cliënten en medewerkers van onze dagbestedingslocatie Zoet&Zout. Het interview is nog te beluisteren of te bekijken.

Lees meer
17/12/2020

​‘Soms gaan de dingen anders dan gepland’

Het afgelopen jaar heb ik jullie meegenomen op mijn reis als nieuwe directeur-bestuurder van De Haardstee. in de vorm van een 'blog' waarin ik jullie vertelde over wat mij opviel, ontroerde en de aandacht trok . En er viel zeker wat te vertellen in dit bijzondere jaar! Een nieuw jaar staat voor de deur en dat is een goed moment om iedereen die betrokken is bij De Haardstee een goed 2021 te wensen.

Lees meer
14/12/2020

“Zo heb ik overal ervaring opgedaan.”

Onze pagina Verhalen van ... is uitgebreid met het verhaal van Tugba. Een interview waarin zij vertelt over haar ervaringen tijdens haar stage bij De Haardstee. Inmiddels werkt Tugba als begeleider in de Flexpool.

Lees meer
14/12/2020

Mooie en bijzondere feestdagen

Een warme kerstgroet namens De Haardstee.

Lees meer
24/09/2020

Wij houden ons ver van betutteling.

“Wat ik heel mooi aan onze begeleidingsstijl vind, is dat alle thema’s in elkaar grijpen. Met als onderliggende visie dat elke cliënt zijn eigen kracht en talenten heeft en dat wij die moeten zoeken. En dat we erop mogen vertrouwen dat cliënten keuzes kunnen maken, omdat ze zelf het beste weten wat goed voelt. Zij doen ervaringen op, zij maken dingen mee, zij merken wat wel en niet werkt. Wij houden ons daarom ver van ...

Lees meer
24/09/2020

Anders

Heb jij wel eens nagedacht over het woord ‘anders’? Dit woord past wel aardig bij een aantal onderwerpen uit deze nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief hebben we het bijvoorbeeld over de Begeleidingsstijl van De Haardstee. En die is ánders dan mensen zouden verwachten! Als wij met onze cliënten onderweg zijn dan kijken we niet als eerste naar wat er níet goed gaat. Nee, we kijken juist naar waar iemands kracht en passie zit. En die moet je niet veranderen, nee die moet je juist gebruiken. Dus niet centraal zetten wat niet helemaal goed gaat en dat proberen te veranderen, maar aansluiten bij wat juist wel goed gaat en dit laten groeien.

Lees meer
24/09/2020

Duurzame inzetbaarheid

We leven langer en werken langer door. Dit willen we allemaal in goede gezondheid doen. En omdat de inhoud en aard van ons werk continu verandert, hebben we sneller en vaker nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Belangrijk dus om gezondheid,

Lees meer
24/09/2020

Innovatie

Een jaar geleden riep minister Hugo de Jonge zorgorganisaties op om aan de slag te gaan met technologische innovaties. Je kunt hierbij denken aan de zorgrobot, maar ook aan een app of sensor. De Haardstee is een van de 30 organisaties die aan dit project meedoet en na wat voorbereidingen start eind oktober een groep cliënten met het gebruik van de app SignaLEREN. Deze app laat mensen nadenken over hoe gespannen iemand zich voelt. Als iemand zich gespannen voelt, kan hij of zij uit een aantal persoonlijke opties ...

Lees meer
24/09/2020

Werken bij

De Haardstee is altijd op zoek naar nieuwe medewerkers die willen werken bij een organisatie die net even ánders is en die mensen begeleidt die net even ánders zijn. Onze vormgever heeft dit pakkend in beeld gebracht. Met quotes uit de praktijk en aansprekende beelden roepen we mensen op ...

Lees meer
24/09/2020

Jaaroverzicht 2019

In samenwerking met de cliëntenraad is een cliëntenvereniging opgericht. In 2019 zijn verschillende activiteiten voor en door cliënten, met behulp van medewerkers en vrijwilligers georganiseerd. In ons Jaaroverzicht 2019 ...

Lees meer
23/07/2020

Van stagiaire naar woonbegeleider

Tugba begon in 2018 met haar stage in team Ambulant. Ze vertelt in haar eigen woorden hoe dat is gegaan en waarom ze nu als woonbegeleider werkt in onze Flexpool.

Lees meer
09/07/2020

De cliëntenraad is weer begonnen met vergaderen.

Goed nieuws! De cliëntenraad is weer begonnen met de maandelijkse vergaderingen. Uiteraard met inachtneming van de RIVM richtlijnen.

Lees meer
23/06/2020

'Haar doelen zijn behaald, ze kan het weer zelf.'

Het werven van nieuwe medewerkers, leerlingen, stagiaires en vrijwilligers staat nooit stil. We zijn altijd op zoek naar collega's voor de begeleiding. Samen met Beeldr is een campagne ontwikkeld om in beeld te brengen waar je zoal mee te maken kunt krijgen in de begeleiding van onze cliënten. Met citaten uit de praktijk worden deze beelden ondersteund.

Lees meer
18/06/2020

Eerste cliënten verhuisd

Begin dit jaar zijn de eerste appartementen van complex Trompenburg aan ons overgedragen door woningbouwvereniging stichting MeerWonen. Dit is de start van een mooie samenwerking. Vrij gekomen woningen worden door ons gehuurd om kwalitatief goed huisvesting te bieden die afgestemd is op de zorgvraag van onze cliënten.

Lees meer
16/06/2020

Kanaalpark

Eind vorig jaar hebben we kunnen melden dat vlakbij station Leiden Lammerschans de bouw gestart is van een nieuw pand waar op de 4e en 5e verdieping een nieuwe locatie van De Haardstee komt: Kanaalpark. In eerste instantie verhuizen de cliënten van locatie Hugo de Grootstraat...

Lees meer
11/06/2020

Opgeschud en waardevol

​Ik zou voor één keer willen dat ik had kunnen zeggen dat er niet zo veel gebeurd was bij De Haardstee. Geen coronavirus, geen gezondheidsrisico’s, geen onzekerheden die onze basis zo zouden hebben opgeschud.

Lees meer
02/06/2020

Frontbericht: Korte Langestraat

In deze gekke tijd proberen we op de woonlocaties alles zo goed mogelijk door te laten gaan. Dat doen we met elkaar. Voor de bewoners is het soms wat aanpassen, maar dit doen ze hartstikke goed. Voorheen ontbeten en lunchte er altijd een aantal cliënten mee op de Korte Langestraat. Nu doen zij dat zelfstandig.

Lees meer
15/05/2020

Ons theehuis is weer geopend!

Ons theehuis is weer geopend!

Lees meer
04/05/2020

Een mooi initiatief

​Collega’s van team Ambulant hebben voor wat afleiding gezorgd bij gezinnen met kinderen. Cheryl: “Dit initiatief hebben we genomen omdat dit een hele zware tijd is voor onze gezinnen om thuis te zijn met de kinderen. Er is altijd al sprake van ...

Lees meer
06/04/2020

De Haardstee en corona, hoe gaan wij hiermee om?

Hoe zorgen we er voor dat de begeleiding van onze cliënten zo goed mogelijk doorgaat, hoe gaan we om met alle veranderingen in deze bijzondere periode. Medewerkers van De Haardstee vertellen in hun eigen woorden hoe dit er uit ziet. De aftrap wordt gegeven door Ellemieke, een van de teamcoaches.

Lees meer
31/03/2020

We gaan door en houden vol!

De eerste twee weken na de maatregelen van 15 maart stonden in het teken van ‘hoe zorgen we dat onze begeleiding zo goed mogelijk doorgaat en hoe voorkomen we dat het virus zich verder verspreidt’, waarbij alle door de regering afgekondigde maatregelen werden opgevolgd.

Lees meer
17/03/2020

Coronavirus

​De overheid kondigde strenge maatregelen aan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wij hebben ook nieuwe maatregelen genomen die direct zijn ingegaan en in ieder geval tot 6 april duren.

Lees meer
12/03/2020

Open huizen route geannuleerd

Door de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben wij besloten dat de Open huizen route op 17 en 19 maart niet door gaat. Wij hebben hiertoe besloten om alle betrokkenen: belangstellenden, cliënten en medewerkers niet bloot te stellen aan het virus en zo bij te dragen aan de verspreiding hiervan

Lees meer
05/03/2020

Leren zelfstandig te wonen

Op 5 maart 2020 hebben De Haardstee, Ons Doel en Stichting Huisvesting Werkende Jongeren in bijzijn van Marleen Damen, wethouder Gezondheid, Jeugdzorg & Welzijn hun samenwerking voor onbepaalde tijd bekrachtigd om perspectief te bieden aan LVB jongeren en jongvolwassenen, die behoefte hebben aan adequate huisvesting, maar voor wie het zelfstandig wonen knelpunten oplevert.

Lees meer
27/02/2020

Van betekenis willen zijn en begrepen willen worden.

Ik zag laatst een uitzending van Human over mensen met een licht verstandelijke beperking. De openingszin van dit stukje komt uit de mond van een voormalig wethouder uit Leeuwarden. De uitzending geeft een inkijkje in de wereld van mensen met een licht verstandelijke beperking en laat zien waar de samenleving langs deze mensen heen raast. Deze uitzending is de moeite waard om eens terug te kijken! https://www.human.nl/de-publieke-tribune/lees/less...

Lees meer
26/02/2020

Ontdekdezorg Week = geannuleerd

Care2Care annuleert uit voorzorg de Zorgfestivals Gouda / Leiden. Door de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft Care2Care besloten de Zorgfestivals op 18 en 19 maart te annuleren.

Lees meer
13/02/2020

Geen dag is hetzelfde hier

Bij De Haardstee is het mogelijk om als leerling in te stromen als begeleider of persoonlijk begeleider. Dit is bijvoorbeeld interessant voor mensen die van loopbaan willen veranderen. Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van Sandra, persoonlijk begeleider locatie Hugo de Grootstraat.

Lees meer
13/02/2020

Een nieuwe keuken

​Ook onze locaties zijn in ontwikkeling! In 2019 is de keuken van locatie Witte Singel flink onder handen genomen. Om de cliënten beter te begeleiden bij het zelf kunnen koken zijn de twee (via een muur) gescheiden keukens omgebouwd tot een ruime en moderne versie.

Lees meer
20/01/2020

HKZ keurmerk

​Met grote voldoening melden wij dat De Haardstee opnieuw het keurmerk van de HKZ heeft gekregen. Sinds 2008 beschikt De Haardstee over dit HKZ keurmerk. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Simpelweg betekent dit dat onze organisatie voldoet aan de opgestelde normen voor het kwaliteitsmanagementsysteem in de zorgsector. In december 2019 vond de toetsing voor onze hercertificatie plaats en is tot 1 januari 2023 geldig.

Lees meer
18/12/2019

Een geslaagde dag

De Haardstee werkt sinds vier jaar graag en veelvuldig samen met vrijwilligers. Onder deze vrijwilligers zijn veel maatjes. Als maatje ben je gekoppeld aan een cliënt en onderneem je samen activiteiten. Soms is dit een terugkerende activiteit, zoals sporten of koken. Je kunt er samen op uit gaan of thuis blijven om bijvoorbeeld film te kijken, te gamen, muziek te maken of gewoon een praatje maken.

Lees meer
18/12/2019

1e paal Kanaalpark

​Op vrijdag 1 november 2019 hebben we een mooie mijlpaal bereikt! Het gaat echt gebeuren; de bouw van een nieuw pand aan het Kanaalpark voor onze bewoners van locatie Hugo de Grootstraat. Een aantal van onze cliënten met familie was aanwezig bij de traditionele eerste paal die geslagen werd door de wethouder. Een leuke bijeenkomst als eerste stap naar een mooi nieuw huis voor cliënten van De Haardstee.

Lees meer
18/12/2019

Op naar een gloedvol 2020

Ik kom iedere dag met de trein vanuit Dordrecht aan in Leiden. Daar pak ik mijn stationsfiets uit de stalling en trap ik vrolijk naar de Oude Herengracht. Leiden was voor mij een nieuw hoofdstuk wat ik nog niet gelezen had. En ik geniet er nog iedere dag van. Inmiddels ben ik ook ondergedompeld in een aantal gekke gewoontes van Leidenaren. Hutspot eten, koraalzingen ’s ochtends om 7 uur, drakenbootraces door de grachten. Rare jongens die Leienaren! En erg gezellig!

Lees meer
04/12/2019

Renate, haar verhaal

“Ik vind het zo leuk om op vrijdag hier te kunnen werken! En het begint al op donderdag. Dan bedenken we een knutsel en bereiden we deze voor. We doen vaak thema’s, zoals een spookje maken voor Halloween of iets met de seizoenen. Op vrijdagochtend help ik de kinderen met verven, knippen en plakken. Ik leg ze uit wat ze moeten doen. Ze weten hoe ik heet, ze kennen me. En als het knutselen is afgelopen, ga ik voorlezen. Dan zitten ze gezellig op schoot. Of we gaan nog even samen de kinderboerderij over.”

Lees meer
04/11/2019

Maatjesfestival - ook voor onze cliënten

Op zaterdag, 9 november organiseert i-Doe het Maatjesfestival. Ook cliënten kunnen langsgaan om eens te kijken of een maatje iets voor hen is. Er is een divers aanbod, zoals: Schuldhulpmaatjes, Fietsmaatjes, Taalmaatjes, Voorleesexpress voor kinderen, Maatjes voor minder mobiele ouderen.

Lees meer
03/10/2019

Waardering voor de mantelzorg

Als blijk van waardering voor de inzet van mantelzorgers nodigen de gemeenten Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude mantelzorgers van harte uit voor diverse activiteiten.

Lees meer
23/09/2019

Open dagen dagbesteding

Op woensdag, 9 en donderdag, 10 oktober kun je een kijkje nemen bij onze leer-werkplekken van de dagbestedingslocaties de Trotse Pauw en de bos- en tuingroep. Wij doen mee aan de open dagen van Week van de Respijtzorg.

Lees meer
08/08/2019

Kwaliteitsrapport 2018

Het kwaliteitsrapport 2018 van De Haardstee is geschreven conform de richtlijnen van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg. Dit kader is van toepassing op alle aanbieders van langdurige zorg in Nederland.

Lees meer
08/08/2019

Nieuwe locatie

In 2021 verwacht De Haardstee op Kanaalpark 141 een nieuwe locatie te starten. Op deze plek is men begonnen met de bouw van een appartementengebouw met vijf woonlagen, waarvan de 4e en 5e straks door De Haardstee worden gehuurd. Dit betekent dat wij 23 cliënten begeleiding kunnen bieden vanuit de Wlz en Wmo Beschermd wonen.

Lees meer
08/08/2019

Martien gaat met pensioen

​Martien Wesselman gaat met pensioen. De afgelopen negen jaren heeft hij als directeur-bestuurder een belangrijke bijdrage geleverd aan de missie van De Haardstee; mensen met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking een eigen plek geven in de samenleving.

Lees meer
25/07/2019

Jaaroverzicht 2018

Nog even stilstaan bij 2018. Dat is wat we doen met het Jaaroverzicht 2018; zaken benoemen die door onze cliënten en medewerkers zijn aangereikt voor de kwaliteitsrapportage en andere zaken waar we trots op zijn. Inmiddels zijn we druk bezig om invulling te geven aan nieuwe plannen en projecten. 2019 heeft alles in zich om net zo'n boeiend jaar te worden als 2018.

Lees meer
26/03/2019

NLDoet

Even weg vanachter het bureau en flink de handen uit de mouwen steken! Dat deden vijf vrijwilligers van het NTI (Nederlands Talen Instituut) op 15 maart tijdens NLDoet. Enthousiast hadden ze zich opgegeven om op locatie Pieter de la Court de tuin lente klaar te maken.

Lees meer
26/03/2019

Week van Zorg en Welzijn geslaagd

We kijken terug op een geslaagde Week van Zorg en Welzijn. Op 13 en 15 maart hebben ongeveer 120 belangstellenden verschillende woonlocaties bezocht en een indruk gekregen hoe onze begeleiding er uit ziet.

Lees meer
11/03/2019

Open Huizen route 2019

De Open Huizen route van De Haardstee belooft weer een succes te worden! Ruim 20 belangstellenden op onze wachtlijst hebben zich opgegeven om een kijkje nemen op de locaties waar ze eventueel wel willen wonen.

Lees meer
11/03/2019

Werken in de zorg

Op 14 maart staan medewerkers van De Haardstee klaar om je informatie te geven over werken bij De Haardstee en waarom dat er toe doet. Tijdens het festival dat van 14.00 - 20.00 uur georganiseerd wordt door Care2Care. Locatie: Scheltema, Marktsteeg 1 - Leiden (goed bereikbaar met OV, parkeergarage om de hoek.

Lees meer
11/03/2019

Zoet&Zout

Op 19 februari is de nieuwe leer-werkplek van Maatwerk geopend: Zoet&Zout. Een mooie aanwinst voor mensen om ervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen.

Lees meer
18/02/2019

Kom helpen in de tuinen van De Haardstee

Drie locaties van De Haardstee zijn aangemeld voor een klus bij NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Kom op 15 of 16 maart een paar uurtjes helpen.

Lees meer
20/12/2018

Fijne feestdagen

Wij danken allen die zich hebben ingezet voor De Haardstee. Fijne feestdagen en een bijzonder en inspirerend 2019.

Lees meer
20/12/2018

Open Huizen route in 2019

Ook in 2019 organiseren wij een Open Huizen route tijdens de Week van Zorg en Welzijn (van 11 tot en met 16 maart 2019). Hiermee geven wij geïnteresseerden de mogelijkheid om van dichtbij te zien hoe het is om te wonen, werken en leven bij De Haardstee.

Lees meer
20/12/2018

Samenwerking LVB-zorgcarrière

Op 29 oktober 2018 hebben De Haardstee, Ons Doel en Stichting Huisvesting Werkende Jongeren een overeenkomst getekend waarmee zij hun samenwerking bekrachtigen om perspectief te bieden aan jongeren en jongvolwassenen, die behoefte hebben aan adequate huisvesting, maar voor wie het zelfstandig wonen knelpunten oplevert.

Lees meer
05/12/2018

De woonkamer is van de cliënten.

De woonkamer van locatie Witte Singel heeft een make-over gehad. Die kon namelijk wel een opknapbeurt gebruiken. De cliënten hebben samen met locatie-assistent Diana bedacht hoe die er dan uit moet komen te zien. Met een 'moodboard' hebben zij de stijl en de kleuren bepaald. Een mooi verhaal.

Lees meer
20/09/2018

Locatie Merenwijk breidt uit

Vanaf half september wordt een derde woning in de Merenwijk gehuurd. Deze woning maakt straks deel uit van locatie Merenwijk, waarvan het team gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met ASS.

Lees meer
20/09/2018

Privacy en bescherming persoonsgegevens

De Haardstee hecht veel waarde aan de privacy en bescherming van persoonsgegevens van haar cliënten, medewerkers, vrijwilligers, ketenpartners en bezoekers van onze website en sociale media. Wij hanteren een strikt privacy beleid in overeenstemming met de vereisten uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Lees meer
20/09/2018

Zomerfeest

Zaterdag 7 juli hebben zes studenten van het Rode Kruis Studentendesk een Zomerfeest voor onze cliënten georganiseerd. Het thema was “You are beautiful”.

Lees meer
20/09/2018

Dag van de mantelzorger

Op 8, 9 en 10 november organiseren de gemeenten Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp en Zoeterwoude diverse activiteiten voor mantelzorgers. Wij ontvingen de volgende informatie:

Lees meer
20/09/2018

Heel Haardstee bakt

Begin 2019 starten we met een nieuwe dagbestedingslocatie. Hiervoor wordt een ruimte in Het Gebouw aan het Bonaireplein voorzien van een moderne keuken. Want het accent van deze dagbesteding komt op catering te liggen en het bakken van producten, onder andere voor ons theehuis de Trotse Pauw.

Lees meer
03/05/2018

Jaarverslag 2017 van de Cliëntenraad

Met het Jaarverslag 2017 legt de Cliëntenraad verantwoording af over haar activiteiten in het afgelopen jaar. Er is veel gebeurd:

Lees meer
01/05/2018

Richtlijnen voor diagnostiek bij de oudere cliënt

In het GOUD rapport ‘Gezond Ouder met een verstandelijke beperking uit 2008-2013’ wordt gesteld dat de mate van kwetsbaarheid van de 50 plus groep met een verstandelijke beperking, te vergelijken is met die van een 75-plusser in de algemene populatie.

Lees meer
01/05/2018

Samen werken aan meer kennis over autisme

De Haardstee heeft een oproep ontvangen over samen werken aan meer kennis over autisme van het Nederlands Autisme Register:

Lees meer
12/04/2018

Open Huizen route geslaagd

Voor de tweede keer hebben wij meegedaan met de Week van Zorg en Welzijn. Ons doel was om belangstellenden een beeld te geven wat De Haardstee doet, welke cliënten wij begeleiden en hoe het is om bij De Haardstee te werken, als leerling of om stage te lopen.

Lees meer
11/04/2018

Kom meepraten

Wij zijn op zoek naar 12 cliëntvertegenwoordigers die maximaal vier keer per jaar ervaringen, ideeën en wensen willen uitwisselen met de managers zorg & dienstverlening: Janine ten Napel en Fred Gressie. Zij willen graag weten wat bij u speelt als vertegenwoordiger. Kom daarom meepraten in de Klankbordgroep!

Lees meer
11/04/2018

Eigen regie krijgt een 8,2

In 2017 zijn onze cliënten uitgenodigd om deel te nemen aan het cliëntenonderzoek van De Haardstee. In dit onderzoek zijn alle vormen van begeleiding meegenomen die door De Haardstee worden geboden. Dat maakt het mogelijk om de resultaten op het gebied van ambulante begeleiding, dagbesteding en wonen zowel gezamenlijk als apart te beoordelen.

Lees meer
27/02/2018

Open Huizen route

“Wij vonden het heel leuk om op de locaties te kijken. Zo hebben we een beeld kunnen krijgen waar we nu eigenlijk naar toe werken. Dat geeft ook weer een stukje rust.”

Lees meer
17/01/2018

Ambities 2018

​Met de smaak van de oliebollen nog in de mond en maar net bekomen van al het vuurwerk zijn we bij De Haardstee druk bezig om onze ambities voor 2018 vorm te geven. De basis daarbij is om onze dienstverlening verder te ontwikkelen en optimale begeleiding te bieden aan onze cliënten. Door onze medewerkers maar ook samen met vrijwilligers en andere organisaties voor dat beetje extra in de begeleiding.

Lees meer
17/01/2018

Een geslaagde avond

Voor de informatieavond op 1 november 2017 waren cliënten, cliëntvertegenwoordigers en vrijwilligers uitgenodigd om op de hoogte gebracht te worden van de laatste ontwikkelingen in onze begeleidingsstijl. De avond ging van start met de vertoning van EIGENWIJZER, de film, waarna Nienke Spruijt, gedragskundige, de vernieuwde begeleidingsstijl aan de hand van voorbeelden uitlegde.

Lees meer
17/01/2018

EIGENWIJZER, de film

Met de release van EIGENWIJZER, de film is onze begeleidingsstijl verder in beeld gebracht. In de film zijn cliënten aan het woord met voorbeelden van Eigen regie, Eigen kracht, Ontwikkeling en Sociaal netwerk. Dit doen ze beter dan wij het kunnen uitleggen…

Lees meer
17/01/2018

Opening nieuwe locatie

‘Kook jij regelmatig?’, ‘maak je zelf schoon?’ of ‘draai je zelf wel eens een was?’ waren zo maar wat vragen die ‘Petra’ de la Court stelde aan aanwezigen die waren gekomen om de opening van de nieuwe woonlocatie van De Haardstee bij te wonen. Op 26 oktober ’17 ging het nieuwe LVB-project officieel van start door ...

Lees meer
17/01/2018

Week van Zorg en Welzijn 2018

Tijdens de landelijke Week van Zorg en Welzijn organiseert De Haardstee activiteiten om toekomstige cliënten, medewerkers, vrijwilligers en anders betrokkenen een beeld te geven van de organisatie. Binnenkort is duidelijk hoe we dit gaan doen. Via een nieuwsbericht op de website houden we u op de hoogte.

Lees meer
08/11/2017

Nieuw: Klankbordgroep

'Wat wil je?, Wat kan je al?, Wat wil je nog leren? en Met wie?' zijn de pijlers waar het om draait bij onze vernieuwde begeleidingsstijl. Waar draait het om? was dan ook het thema van de informatieavond die wij voor cliënten, cliëntvertegenwoordigers en vrijwilligers op 1 november hebben georganiseerd.

Lees meer
26/10/2017

Waar draait het om?

Op 1 november organiseren wij een informatieavond over onze begeleidingsstijl voor cliënten, cliëntvertegenwoordigers en vrijwilligers. Hierover is een brief gestuurd met verdere toelichting. U kunt zich nog aanmelden voor de avond door een e-mail te sturen naar 1november@dehaardstee.nl.

Lees meer
09/10/2017

Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland

De campagne Nederland Onbeperkt en Ongehinderd zijn op zoek naar de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Zij roepen mensen met een beperking, hun familie en mantelzorgers op om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst. Mensen die hun gemeente beoordelen maken kans op een toegankelijk dagje uit!

Lees meer
14/09/2017

Een nieuwe woonlocatie

Begin oktober starten we met een nieuwe woonlocatie in Leiden. Het gaat om een uniek project voor jongeren, met een licht verstandelijke beperking, vaak in combinatie met bijvoorbeeld autisme of ADHD, van 18 - 27 jaar. Wij werken hierbij samen met Stichting Huisvesting Werkende Jongeren en Ons Doel. Het pand aan de Pieter de la Courtstraat wordt gehuurd van Ons Doel en op dit moment aangepast voor het project.

Lees meer
13/09/2017

Dag van de Mantelzorg

Ook in 2017 slaan de gemeenten Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp en Zoeterwoude de handen ineen om een mooi programma aan te bieden aan mantelzorgers. Mantelzorgers verlenen zorg aan een naaste. Mantelzorgers hebben een relatie met degene voor wie ze zorgen en zij doen dit onbetaald en langdurig.

Lees meer
31/08/2017

Kunst in de Stal

Op zondag, 10 september zijn wij van 12.00 - 15.00 uur aanwezig tijdens het Kunst in de Stal festival. Een mooie gelegenheid om kennis met ons te maken, of een kijkje te nemen bij de dagbestedingsprojecten op het terrein van kinderboerderij Merenwijk.

Lees meer
22/08/2017

Cliënttevredenheidonderzoek

​Binnen De Haardstee blijven we altijd kritisch ten aanzien van onze zorg- en dienstverlening. Waarover zijn onze cliënten en hun ouders tevreden? Waar zijn nog verbeteringen nodig? Dat zijn belangrijke vragen die we onszelf continu moeten blijven stellen. Om die reden gaat op 22 augustus 2017 het Cliëntenonderzoek & Ouders/Verwanten Raadpleging van start (de ouders van ambulante cliënten worden niet bij het onderzoek betrokken).

Lees meer
19/07/2017

Volg ons ....

Vanaf vandaag kan De Haardstee ook via Facebook gevolgd worden. Met berichten over ontwikkelingen in de zorg, activiteiten en evenementen.

Lees meer
13/06/2017

Cliënt Tevredenheid Onderzoek

De missie van De Haardstee is om mensen op een goede manier te begeleiden. Hier werken wij met z’n allen iedere dag hard aan. Maar het is ook belangrijk om te weten in hoeverre wij in onze missie slagen. Daarom onderzoeken we continu (iedere drie jaar) wat onze cliënten vinden van onze begeleiding.

Lees meer
13/06/2017

Begeleidingsstijl

2017 staat in het teken van ‘aandacht voor onze begeleidingsstijl’. Een stijl die ontstaan is vanuit de manier van werken van De Haardstee en die vastgelegd is in onze missie, visie en kernwaarden. Een van onze kernwaarden is Ontwikkeling en in het kader daarvan zijn alle medewerkers getraind in oplossingsgerichte gespreksvoering: drie dagen voor iedereen die direct bij de zorg betrokken is, of een training van een dag om kennis te maken met het model voor medewerkers in een administratieve of faciliterende functie. Medewerkers ervaren de training als bruikbaar en inspirerend; er wordt druk geoefend in de praktijk.

Lees meer
13/06/2017

Omgaan met ....

Onze vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het sociale netwerk van onze cliënten. We houden hen graag op de hoogte over het omgaan met onze cliënten. Bijvoorbeeld door het houden van workshops of het uitlenen van boeken en filmmateriaal.

Lees meer
13/06/2017

Mantelzorgwaardering

​De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude hebben grote waardering voor de enorme inzet van mantelzorgers. Met de mantelzorgwaardering geven zij inwoners de mogelijkheid om hun mantelzorger eens fijn in het zonnetje te zetten en te bedanken voor alle hulp.

Lees meer
08/06/2017

Midzomernacht op kinderboerderij Merenwijk

Woensdag 21 juni is de langste dag: een uitstekende reden voor kinderboerderij Merenwijk en theehuis de Trotse Pauw (van De Haardstee) om een gezellige zomeravond te organiseren. Van 17.00 tot 21.30 uur kunnen jong & oud de kinderboerderij bezoeken om te snuffelen en shoppen, te spelen en een hapje te eten.

Lees meer
30/03/2017

In voor zorg!

Medio 2015 vond een reorganisatie plaats waarin onder andere de omslag werd gemaakt naar het leren werken in zelf organiserende teams. Eind 2015 kreeg De Haardstee de mogelijkheid om bij de veranderingen gebruik te maken van het programma In voor zorg! dat gefinancierd wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Lees meer
02/03/2017

Wervingsactie Vrienden van De Haardstee

Het is goed om te melden dat Marshall Security en Swaak, twee Leidse bedrijven, spontaan een dvd-speler hebben gedoneerd.

Lees meer
02/03/2017

Voorschrift Zorgtoewijzing 2017

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het voorschrift zorgtoewijzing 2017 gepubliceerd. Het Voorschrift Zorgtoewijzing 2017 maakt onderdeel uit van de overeenkomst tussen zorgorganisaties en zorgkantoren. Het voorschrift volgt de processtappen die de cliënt in de Wlz doorloopt. Klik hier voor de bijlage ‘Belangrijkste wijzigingen Voorschrift Zorgtoewijzing 2017’.

Lees meer
02/03/2017

Open Huizen route ...

Op 16 en 18 maart organiseren wij een Open Huizen route. Regelmatig ontvangen wij van belangstellenden de vraag of een bepaalde locatie en/of appartement te bezoeken is. Vanwege de privacy van onze cliënten is dit vaak moeilijk te organiseren. De Week van Zorg en Welzijn (van 13 t/m 18 maart) is een mooie gelegenheid om tegemoet te komen aan deze wens. Met onze eigen Maatwerk-bus is een route langs een aantal locaties uitgezet, maar locaties kunnen ook op eigen gelegenheid bezocht worden. Belangstellenden op onze wachtlijst, consulenten, leden van de sociale wijkteams en andere samenwerkende partners zijn uitgenodigd

Lees meer
02/03/2017

Verkiezingen cliëntenraad

Van 17 tot en met 31 maart vinden er verkiezingen plaats voor een nieuwe cliëntenraad.

Lees meer
03/11/2016

Eigen bijdrage Wlz omlaag bij weinig zorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de eigen bijdrage in de Wlz voor cliënten die minder dan 20 uur zorg per maand zorg afnemen, wordt verlaagd tot een minimale eigen bijdrage. Deze maatregel wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016 ingevoerd.

Lees meer
20/10/2016

Nederland Onbeperkt

Op 13 oktober hebben Esther Vergeer en Femke Halsema samen met tientallen mensen met een beperking het startsein gegeven voor de campagne Nederland Onbeperkt.

Lees meer
20/10/2016

Dag van de Mantelzorg

10 november is de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag is er extra aandacht voor iedereen die zorgt voor een naaste die extra steun hard nodig heeft. Welzijnsorganisaties, zorginstellingen, kerken, verenigingen, werkgevers en gemeenten in heel Nederland organiseren iets leuks of inspirerends.

Lees meer
10/10/2016

De Haardstee presenteert zich tijdens Kunst in de Stal

Medewerkers en cliënten waren aanwezig om informatie te geven over begeleid wonen, dagbesteding, ambulante begeleiding, vrijwilligerswerk, werken of stage lopen bij De Haardstee.

Lees meer
29/09/2016

Benoemingen Raad van Toezicht

Per 20 september 2016 zijn Carolien de Groot en Olga Rote benoemd tot leden van de Raad van Toezicht.

Lees meer
05/09/2016

Geef me de 5®

Ontwikkeling is een van onze kernwaarden. Zelf zijn we ook continu in beweging. Sinds maart 2016 worden onze begeleiders verder geschoold in het begeleiden van mensen met Autisme Spectrum Stoornis.

Lees meer
05/09/2016

Samenwerken voor een sterk netwerk

Netwerken is het uitbouwen, onderhouden en inzetten van een duurzaam & wederzijds relatienetwerk. Een breed netwerk draagt bij aan het versterken van eigenwaarde.

Lees meer
22/08/2016

Personeelsbeleid aangepast

De Haardstee heeft haar personeelsbeleid aangepast. Na een jaar moet duidelijk zijn of medewerker en De Haardstee bij elkaar passen en volgt na 'een goede klik' een vast dienstverband. De aanpassing is onder andere gedaan na signalen van cliënten en het netwerk. De afgelopen .....

Lees meer
18/08/2016

Informatiemarkt - 11 september

Op zondag, 11 september is De Haardstee aanwezig tijdens het Kunst in de Stal Festival, dat op het terrein van kinderboerderij Merenwijk gehouden wordt. Medewerkers, cliënten en vrijwilligers geven informatie over de begeleiding bij wonen, werken en leven.

Lees meer
21/07/2016

Een kijkje in de keuken

De Haardstee bevindt zich midden in een beweging naar zelfsturende teams. Dit doen wij samen met een coach van het In voor zorg! traject, die begeleidt en meedenkt waar nodig. Door het organiseren van kenniscafés denken medewerkers na over hun rol, dragen kennis over en wisselen tips uit.

Lees meer
12/07/2016

Trots op onze nieuwe website

Een vernieuwde website met uitgebreide informatie over onze verschillende vormen van begeleiding: ambulant, beschermd wonen, zorg met verblijf en dagbesteding en werk.

Lees meer
12/07/2016

Bezuinigen en vernieuwen

Voor 2017 gaan de voorgenomen bezuinigingen van € 500 miljoen op de langdurige zorg niet door. Waaronder € 175 miljoen op de zorg voor met een beperking.

Lees meer
07/07/2016

Informatiemarkt geslaagd

Op dinsdag, 21 juni hebben we samen met gemeente Leiden midzomernacht gevierd op de kinderboerderij in de Merenwijk. We kijken terug op een geslaagde avond waarbij we toekomstige cliënten en hun verwanten hebben geïnformeerd over de begeleiding die wij bieden.

Lees meer
28/06/2016

Stageplaatsen 2016-2017

Wij hebben diverse stageplaatsen beschikbaar voor het schooljaar 2016-2017.

Lees meer
27/06/2016

Willem Klooslaan is op zoek naar een begeleider

Locatie Willem Klooslaan is op zoek naar een begeleider voor 18 tot 28 uur per week.

Lees meer
19/06/2016

Informatiemarkt op 21 juni

Wil je weten wat De Haardstee te bieden heeft? Kom naar onze informatiemarkt op 21 juni!

Lees meer
19/06/2016

De Raad van Toezicht zoekt 2 nieuwe leden

Ter vervanging vanwege het aflopen van de laatste zittingstermijn zoekt de Raad van Toezicht:

Lees meer