Samen ervaring opdoen met de app SignaLEREN

Isabel (26) woont op de Korte Langestraat. Samen met haar vriend. Ze werkt twee dagen per week in de bediening bij lunchroom Hof van Sijthoff én drie dagen bij Theatergroep Domino. Dat vindt ze het allerleukst. Ooit wil ze op zichzelf gaan wonen. Maar dan moet ze eerst nog wat zelfstandiger worden. Samen met persoonlijk begeleider Lisa onderzocht ze of de app SignaLEREN haar kan helpen. “Ik kan nu makkelijker iets voor mezelf gaan doen.”

“Isabel kan heel goed overweg met haar telefoon én ze heeft een signaleringsplan”, vertelt Lisa. “Ik vond de app SignaLEREN dus echt wat voor haar.” “En ik wilde het wel proberen!”, zegt Isabel. “Ik dacht gelijk ‘ja’, want ik hou van mijn telefoon.” Samen bekeken ze het introductiefilmpje van de gedragskundige. “Het helpt dat Isabel een goede band met de gedragskundige heeft”, vervolgt Lisa. “Cliënten zeggen snel ‘nee’ als ze iets niet kennen. Het filmpje maakt het vertrouwder. Maar Isabel vindt nieuwe dingen eigenlijk altijd wel leuk.” Isabel: “Ik ben heel nieuwsgierig!”

Zelf kiezen
Isabel vindt het prettig dat ze zelf kan kiezen wat in de app staat. “Spelletjes en muziek die ík leuk vind en foto’s van de hond. Als ik me niet fijn voel of me verveel, ga ik foto’s kijken en muziek luisteren. En dat helpt.” Isabel krijgt drie keer per dag een melding van de app. Of eigenlijk is het een vraag: Hoe gaat het met je? “Ik vul dan in de app in hoe ik me voel. Daar denk ik dus over na. Gaat het goed of het gaat het niet goed? Dat deed ik hiervoor eigenlijk nooit.” Isabel wil leren om zichzelf beter te beheersen. Ze wil dat zelf kunnen, zonder begeleiding. Want dan kan ze misschien wel op zichzelf gaan wonen, met haar vriend natuurlijk. “Maar ik weet dat ik dan eerst zelfstandiger moet worden.”

Timer op de spelletjes
Soms lukt het Isabel niet goed om zichzelf te vermaken. En ze heeft weleens moeite om ergens mee te stoppen. Nu ze de app heeft, kan ze makkelijker iets voor zichzelf gaan doen. Maar de timer op de spelletjes vindt ze vervelend. Lisa legt uit waarom de app een timer heeft: “Stel dat je heel boos bent en je gaat een spelletje doen. Als dan na een tijdje de timer gaat, kun je checken of je nog steeds boos bent. Vaak is de boosheid weg en kun je iets anders gaan doen. Zonder die timer zou je dat niet ontdekken.” Isabel: “Ja, dat snap ik.” “Maar de timer is er ook voor mensen die niet goed kunnen stoppen met een spelletje”, gaat Lisa verder.” “Mensen zoals ik!”, lacht Isabel.

Minder vaak boos
Isabel vindt dat de app haar helpt. “Ik merk wel dat ik minder vaak boos word.” Dat merkt Lisa ook. “Soms zegt Isabel dat ze de app niet meer gebruikt. Maar dan vraagt ze even later toch weer de inlogcode. Blijkbaar mist ze het dan toch.” “Ja, ik vind de app fijn”, zegt Isabel. “Ik wil ‘m houden. Want het is goed voor mij.” Maar Isabel en Lisa vinden het wel onhandig dat ze wijzigingen niet zelf in de app kunnen doorvoeren. Lisa: “Dat gebeurt centraal. Dus als Isabel bijvoorbeeld een nieuw spelletje wil toevoegen of iets wil verwijderen, moeten we dat daar aangeven.”

Hele leuke gesprekken
Ook Lisa is blij met SignaLEREN. “We hebben hier nog een cliënt die de app gebruikt en zij is ook enthousiast. Als begeleider kun je verwijzen naar de app. Je leert je cliënten dat ze met de app zelf dingen kunnen oplossen. Ze gaan zelf nadenken: wat helpt mij en wat niet? Zo maak je ze zelfstandiger. En dat is precies wat je al je cliënten gunt.” Bovendien blijkt dat je daar hele leuke gesprekken over kunt voeren. “Misschien vind ik dat nog wel het allerleukste van de app. Je hebt opeens een ander gespreksonderwerp of in ieder geval een andere invalshoek. Isabel vertelde bijvoorbeeld dat ze weleens naar meditaties luistert. Dat wist ik helemaal niet! Ook weet ik nu welke liedjes ze leuk vindt. Je leert elkaar op een andere manier kennen. Ik denk dat we dit voor veel cliënten kunnen inzetten.”

Begeleidingsstijl
Klik hier voor meer informatie over onze begeleidingsstijl.