De cultuur is gewoon goed

Hoe kunnen we jouw leefwereld nog ietsje groter maken? Als persoonlijk begeleider is Alex Brittijn hier dagelijks mee bezig. Sámen met zijn cliënten. Want dat cliënten hun eigen leerdoelen kiezen is een belangrijk uitgangspunt van De Haardstee, de Leidse organisatie waar hij werkt. Ook zijn eigen ontwikkeling staat niet stil. Op dit moment volgt hij samen met 2 collega’s de cursus Brain Blocks (dit artikel is geschreven voor het magazine van MediVacature).

Alex werkt nu bijna 2 jaar bij De Haardstee. Op locatie Kanaalpark. “Die was net geopend toen ik begon. Elke cliënt heeft hier zijn eigen appartement. Ook is er een steunpunt. Daar kunnen cliënten altijd even binnenlopen als ze een vraag hebben. Ze kunnen er ook lunchen of ‘s avonds mee-eten. Maar niet allemaal, want er wonen hier 23 cliënten. Dat wisselen we een beetje af.” Alex begeleidt 8 cliënten.

Bijkomende psychiatrische problematiek
Bij De Haardstee wonen vooral mensen met een licht verstandelijke beperking. “Die bieden we begeleiding bij het dagelijks leven”, vertelt Alex. Hij merkt dat cliënten steeds vaker bijkomende psychiatrische problematiek hebben. “Angst, een trauma, een autismespectrumstoornis of een game-, drugs- of alcoholverslaving. Ook die cliënten wil ik goed kunnen helpen. Maar daarvoor moet ik wel verder leren.” Bij zijn vorige werkgever had hij na heel veel aandringen toestemming gekregen voor een verkorte opleiding tot ggz-agoog. “Door omstandigheden heb ik die opleiding toen niet kunnen afmaken. Maar bij De Haardstee vroegen ze direct of ik dat nog wel ging doen. Dat vond ik zo leuk. Want ik wil het heel graag.”

Dansvloertje maken
Het leukste vindt Alex de groei van zijn cliënten. “Het is echt niet zo dat ze geen nieuwe dingen kunnen leren. Samen kijken we hoe we hun leefwereld nog ietsje groter kunnen maken.” En welk leerdoel dat is, bepaalt de cliënt zelf. “Zo werkt De Haardstee. Daarnaast hebben we een paar teambrede leerdoelen. Dingen die we als team aan onze cliënten willen meegeven. Zoals wat goede voeding is en wat niet. Of bewegen. Er komt hier 2 keer per week een organisatie langs om met cliënten te sporten. Wij proberen zoveel mogelijk cliënten enthousiast te maken. En verder organiseren we vaak leuke dingen. Zoals een filmavond. Of we nodigen iemand uit om plaatjes te komen draaien, dan maken we een dansvloertje.”

Ze kenden mijn naam
Voordat hij zijn opleiding gaat afmaken, volgt Alex nu eerst de cursus Brain Blocks. Daarvoor kreeg hij direct groen licht. “‘Leuk, moet je doen’, zeiden ze. Zo fijn! Bij mijn vorige werkgever moest ik voor alles officieel toestemming vragen, met een uitgebreide onderbouwing. En dan nog kreeg je vaak nee. Bij De Haardstee volstaat een mailtje met een korte toelichting. Ik denk dat dat komt doordat De Haardstee een relatief kleine organisatie is. Maar het zit ook in de cultuur. Die is gewoon goed. Om een voorbeeld te noemen: toen ik voordat ik begon spullen kwam halen op kantoor, kenden ze mijn naam. Ze wisten gewoon wie ik was en op welke locatie ik ging werken. Het zijn kleine dingen, maar wel enorm belangrijk.”

Leergierig team
De cursus Brain Blocks volgt Alex met 2 collega’s. “Brain Blocks is een methode om te communiceren met mensen met autisme. Zij kunnen met bouwblokjes – brain blocks – aangeven wat er in hun hoofd omgaat. Daar kun je dan als begeleider op inspelen. Toen ik dit in een teamvergadering naar voren bracht, waren er gelijk collega’s enthousiast. Vandaar dat we het nu samen doen. En we gaan de methode straks ook samen verder verspreiden binnen De Haardstee.” Het zegt iets over ons team. “Ze zijn leergierig, net als ik. Maar ook eerlijk, uitgesproken, recht door zee. Dat vind ik prettig. En we letten een beetje op elkaar, dat vinden we belangrijk.”