Onze begeleidingsstijl

De begeleidingsstijl van De Haardstee heeft 4 thema’s: eigen regie, eigen kracht, ontwikkeling en sociaal netwerk. Deze thema’s komen overal in onze organisatie terug. Bijvoorbeeld in de basishouding van onze medewerkers en de manier waarop ze gesprekken voeren. Al onze medewerkers zijn geschoold in oplossingsgericht werken, een methodiek met dezelfde uitgangspunten als onze begeleidingsstijl. Namelijk dat iedereen zijn eigen kracht en talenten heeft en wij die moeten zoeken.




Eigen regie: wat wil jij?

Onze begeleiding draait om jouw vragen en keuzes. Wij vinden het belangrijk dat jíj beslist, niet de begeleider. Daarom kies je de doelen in het begeleidingsplan zelf. Want werken aan je eigen doelen is toch veel leuker dan doen wat een ander denkt dat goed voor jou is? Weet je niet zo goed wat je wil? Dan komen we daar samen wel achter. We tonen interesse, hebben niet meteen een oordeel, we vragen en observeren en bewegen altijd een beetje mee. Want de kunst van goede begeleiding is sámen het goede pad opgaan.

Eigen kracht: wat kun je al?

Onze begeleiding sluit aan bij wat jij al kunt. Dat zie je ook terug in onze ondersteuningsplannen. Daarin focussen we op jouw mogelijkheden en vaardigheden, niet op jouw problemen. Als we weten wat jij goed kunt, is het ook veel makkelijker om een oplossing te vinden voor dingen die misschien minder goed gaan.

Ontwikkeling: wat wil je nog leren?

Begeleiding is niet hetzelfde als jou dingen uit handen nemen. Liever kijken we samen met jou wat jij kunt leren of wat je met een beetje hulp zelf kunt doen. Ook dat zie je terug in de doelen in het ondersteuningsplan. Misschien wil jij wel een opleiding doen of leren met de computer om te gaan of een bepaald gerecht koken. Hoe fijn is het als dat vervolgens ook lukt. Daar krijg je zelfvertrouwen van!

Sociaal netwerk: met wie?

Onze begeleiders werken graag samen met de mensen die belangrijk voor jou zijn. Want begeleiders komen en gaan. Maar jouw ouders, broers of zussen en vrienden blijven altijd in jouw leven. Samen kijken we hoe jouw netwerk eruitziet. En wat jij wil verbeteren. En vind jij het leuk als familieleden jou helpen, bijvoorbeeld met boodschappen doen of schoonmaken? Dan regelen we dat.